Klachten

Klachten

Over je zelfgenezend vermogen.

Zelfgenezend vermogen, ook zelfhelend vermogen en zelfherstellend vermogen is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de complementaire natuurgeneeskunde, ook wel genoemd vis medicatrix naturae, kan als metafoor gezien worden als een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden.

Geschiedenis

Hippocrates (460–377 v.Chr.) noemde het zelfgenezend vermogen ‘Physis’. Galenus (130–200 n. Chr.) was ervan overtuigd dat het de taak was van de arts om het zelfgenezend vermogen te ondersteunen en bevorderen. Dit lijkt op de visie van Paracelsus (1493–1541), hij zag het als zijn taak om de vitale lichaamskracht te ondersteunen. Het denken over het concept van het zelfgenezend vermogen is in de tijd van de Renaissance, samen met de invoering van het mechanische mensbeeld, grotendeels in de vergetelheid geraakt in de geneeskunde. Tegenwoordig probeert de natuurgeneeskunde antwoord te geven op de vraag waarom de ene persoon wel en de ander niet geneest bij allerlei lichamelijke en geestelijke bedreigingen als bacteriële en virale infecties, maar ook bijvoorbeeld bij psychotrauma.

Het zelfgenezend vermogen kan ongunstig beïnvloed worden door allerlei vormen van lichamelijke en emotionele stress en dreigend gevaar, slechte voeding, (psycho)trauma, meerdere ziekten tegelijk of zware ziekte, maar ook door gifstoffen in je omgeving, zoals pesticiden of straling.

Omdat er altijd meerdere oorzaken aan je klachten ten grondslag liggen zorg ik er voor dat al deze oorzaken aandacht krijgen. Daarom kijk ik altijd naar:

√        Gebrek aan bouwstoffen voor je lichaam
√        Vervuiling in je lichaam door toxines
√        Eventuele straling en overprikkeling in je omgeving waaraan je bloot wordt gesteld
√        Je emotionele toestand

Als je last hebt van een van onderstaande klachten, dan kun je bij mij terecht:

√     Angstklachten
√     Stressklachten en burn-out
√     Trauma/PTSS
√     Gebrek aan zelfvertrouwen
√     Onzekerheid
√     Depressieve klachten
√     Somberheid
√     Overgewicht/  ondergewicht
√     Fibromyalgie
√     Klachten met betrekking tot je stofwisseling
√     Gewrichtsklachten
√     Pijnklachten
√     Vermoeidheid

Voor een afspraak kun je mij bellen of even een berichtje sturen.